Ratatujs (Ratatouille)

KLASISKIE ĒDIENI 	M.studio - stock.adobe.com

Ratatujs (Ratatouille)

Šis Provansas dārzeņu sautējums pannā sākas kā kvintets, bet nobeigumā uz šķīvja kļūst par simfoniju.

Līdz pat 20. gadsimta sākumam ratatujs nebija pazīstams ārpus Nicas Provansas, kas atrodas Francijas dienvidos. Šis ēdiens tika gatavots no pārpalikumiem, kas palika pēc dārzeņu (tomātu, baklažānu, kabaču, sīpolu un ķiploku) tīrīšanas. Termins „ratatouille” ir cēlies no provansiešu vārda ratatolha (rata = ēdiens; touille = maisīt). Gatavojot uz mazas uguns ar dažādiem garšaugiem (baziliku, lavandu, majorānu, raudeni, rozmarīnu, salviju un timiānu), olīveļļu, sāli un pipariem, dārzeņi un garšaugi pakāpeniski pārtop par garšu simfoniju.

Šis ēdiens kļuva pazīstams Francijā 20. gadsimtā, un kopš Otrā pasaules kara kļuva populārs visā pasaulē. Neskatoties uz to, ka sākotnēji kopā ar garšaugiem tika gatavoti visu veidu dārzeņi, radošie pavāri izvēlējās atsevišķi apbrūnināt baklažānus, piparus, kabačus un sīpolus, pēc tam tos lēnām gatavot, lai saglabātu aromātus, līdz dažādie dārzeņi sasniegs vienādu konsistenci. Lai panāktu vienādu mīkstuma pakāpi, pipari ir jāgatavo daudz ilgāk par baklažāniem. Tikai tad, kad visi dārzeņi ir gatavi, tie tiek likti kopā ar nomizotiem tomātiem, ķiplokiem un garšaugiem lielā pannā. Jebkurā gadījumā ir svarīgi, lai dārzeņi nebūtu pārāk smalki sagriezti.

Teksts Rainers Meijers (Rainer Meier)

 

Mūsu ratatuja recepti varat atrast šeit. To var pagatavot uz plīts vai tvaika krāsnī:

 

Sastāvdaļas (4 porcijām)

3 ēd. k. eļļas, 1 sīpols (sagriezts), 1 ķiploka daiviņa (smalki sagriezta), pa vienam no sarkanā, zaļā un dzeltenā pipara, 3 tomāti, 400 g kabaču, 1 baklažāns (apm. 300 g), 1 t. k. kaltētu rozmarīna lapu, 1 t. k. kaltēta bazilika, sāls, pipari, sasmalcināti lociņi

 

Gatavošana

  1. Nomazgājiet dārzeņus, izņemiet serdi un sēklas, sagrieziet kumosa lieluma gabalos. Tomātus sagrieziet četrās daļās, sagrieziet kabačus ½ cm biezās šķēlēs, pārgrieziet uz pusēm baklažānu un arī sagrieziet ½ cm biezās šķēlēs.
  2. Uzkarsējiet cepešpannu augstākajā plauktā, uzkarsējiet eļļu, apcepiet sīpolus, pievienojiet ķiplokus, dārzeņus, rozmarīna lapas un baziliku, visu kopā sautējiet.
  3. Uzlieciet vāku un gatavojiet uz plīts vai tvaika krāsnī, līdz dārzeņi gatavi.
  4. Pievienojiet sāli un piparus, pasniedziet ar sagrieztiem lociņiem.

 

Ierīces iestatījumi

Tvaika krāsns: 100° C, 15 min.
Plīts: Zemākais iestatījums, 15-20 min.