Rulāde — tā patiešām rullē

kitchen classics

Rulāde — tā patiešām rullē

Kad plānas gaļas, putnu gaļas, zivs šķēlītes vai lapu dārzeņi tiek pildīti, sarullēti un sautēti, to dēvē par rulādi. Šis ēdiens ir populārs kopš 18. gadsimta.

Viena no senākajām rulādes receptēm ir atrodama pavārgrāmatā „Le Cuisinier Gascon”, kas tika publicēta Amsterdamā 1740. gadā. Liellopu gaļas rulādes, kas pildītas ar bekonu, marinētiem gurķiem un sinepēm, vai balto kāpostu lapas, kas pildītas ar malto gaļu, ir vieni no klasiskajiem mājās gatavotajiem ēdieniem Eiropā, tai pašā laikā plekstes rulāde ar omāra pildījumu ir ēdiens, kas pārstāv augstākās klases pavārmākslu.

Kas gan padara rulādes tik populāras jau gandrīz 300 gadus?

  1. JTās ir vienkārši pagatavojamas. Pēc sagatavošanas tās mierīgi sautējas bez uzraudzības ar nosacījumu, ka ir pietiekami daudz buljona.
  2. Tās ir izsmalcinātas. Maiga plekstes fileja vai mīksta liellopu gaļa no ārpuses, bet iekšā negaidīta garšu eksplozija, ko rada omāra pildījums vai marinēti gurķi — apslēpta otrā garša.
  3. Tās ir dažādas. Der liellopu, teļa vai jēra gaļa, medījums, vista vai tītars — jebkura gaļa, kuru var gareniski sagriezt šķēlēs. Un plekste nav vienīgā zivs. Var izmantot arī paltusu, lasi, tunci un heka fileju. Var izmantot arī lapu dārzeņus, piemēram, blanšētas balto un sarkano kāpostu lapas, Savojas kāpostus, mangoldu vai pakčoju. Tikpat daudz iespēju ir, izvēloties pildījumu, ‒ sēnes, dārzeņi, zaļumi, maltā gaļa, omlete, siers — pildījumam der jebkas, kas ir gatavs ātrāk par ēdiena ārējo daļu.