Tortilja

Reģionālā virtuve grinchh/Adobe Stock

Tortilja

Lai arī nosaukums ir viens un tas pats, spāņu un meksikāņu tortiljas ir pilnīgi atšķirīgi ēdieni gan sastāvdaļu, gan gatavošanas, gan ēšanas veida ziņā.

Spāņu tortilja ir omlete ar kartupeļiem, kas tiek vai nu apcepta no abām pusēm, vai cepta krāsnī. Turpretī meksikāņu tortiljas ir apaļi plāceņi, kas gatavoti no īpašiem kukurūzas miltiem (masa harina) un ūdens, tās tiek gatavotas ar taukiem vai bez tiem uz karsta šķīvja vai pannā. Tā kā Meksikā ir daudz dažādu kukurūzas šķirņu, tad starp ierasti bāli dzeltenajām tortiljām var sastapt arī zilgani violetas. Vienīgais, kas abām tortiljām ir kopīgs, ir to nosaukums, kas burtiski tulkojams kā mazā kūka vai mazais plācenis.

Spāņu tortiljas, kas tiek papildinātas ar dārzeņiem, piemēram, sīpoliem, pipariem, tomātiem, čili un zaļumiem, parasti tiek pasniegtas kā piedevas. Turpretī meksikāņu tortiljas tiek izmantotas kā pamats gan vienkāršu, gan izsmalcinātu ar rokām ēdamu ēdienu gatavošanā. Ja tortiljas tiek pildītas ar dārzeņiem, sieru, gaļu vai zivīm un pēc tam sarullētas, tad tās sauc par burritos. Ja tajās tiek ielocīts pildījums un pēc tam tās tiek apceptas, tad tās kļūst par tostadas.

 

Spāņu tortilja

Sastāvdaļas (4 –5 porcijām):

600 g kartupeļu (vārīti un nomizoti, sagatavoti iepriekšējā dienā), 5 olas (vidējas), 50 g crème fraîche, sāls, svaigi malti pipari, sviests pannas ieziešanai; un cepamā panna, 30 cm Ø

Gatavošana :

  1. Sagrieziet kartupeļus šķēlītēs. Sakuliet olas ar crème fraîche.
  2. Lielā bļodā labi sajauciet kartupeļu šķēlītes, olas un crème fraîche. Pieberiet sāli un piparus. Ieziediet cepamo pannu ar sviestu, ielejiet kartupeļu masu un piespiediet.
  3. Cepiet tortilju krāsnī 25–30 minūtes 140 °C temperatūrā (mitrināšanas režīmā ar automātisko tvaika padevi) vai 160 °C temperatūrā ar augšējo/apakšējo karstuma padevi otrajā līmenī no apakšas. Ļaujiet tortiljai atdzist, pasniedziet siltu.