Tom kha gai

Receptes Adobe Stock

Tom kha gai

Šī vistas zupa ar galangalu un sēnēm laikam ir pazīstamākā Taizemes zupa, ko bieži ēd visā Dienvidaustrumāzijā.

Atšķirībā no Rietumu pasaules, Taizemē zupas ēdienkartē netiek nodalītas kā atsevišķs ēdiens. Tieši otrādi, zupas ir būtiska cilvēku ikdienas raciona sastāvdaļa, tās tiek ēstas un izbaudītas nelielās porcijās jebkurā diennakts laikā. Gandrīz visu taizemiešu zupu pamatā ir buljons, kas taizemiešu valodā tiek dēvēts par „geng jeut”, burtiskais tulkojums būtu „duļķainais šķidrums”. Vienkāršība ir taizemiešu zupu galvenā īpašība. Buljona garšas papildināšanai tiek izmantotas vien dažas sastāvdaļas: sēnes, dārzeņi, garneles un vista, nedaudz svaiga ingvera, gangala, ķiploku, čili piparu, koriandra lapu un zaļo lociņu. Tā kā dārzeņu un vistas zupas tiek pagatavotas, izmantojot pavisam nedaudz sāls, turklāt pilnībā bez taukiem, šīs zupas ir vieglas un ar zemu kaloriju saturu.

„Tom kha gai” pamatā ir vienkāršs, dzidrs vistas buljons, kura garša tiek papildināta ar citronzāli un ingveru. Lai padarītu zupu saturīgāku, pievieno kokosriekstu pienu un kokosriekstu krēmu, kā arī garšvielas, sēnes un vistas gaļu. Neskatoties uz to, ka zupas nosaukums nozīmē „vārīts gangals”, vairums cilvēku šo zupu saista ar vistu. Taču Taizemē zupu „Tom kha” mēdz gatavot arī ar gliemjiem, zivīm, visu veidu sēnēm un cūkgaļu. Mūsu zupā „Tom kha gai” tiek lieliski apvienots krēmīgais kokosriekstu piens un pikantais gangals, kas veido patīkamu līdzsvaru starp saldo un skābo.


Teksts: Rainers Meijers (Rainer Meier)

 

Sastāvdaļas (4 porcijas):

2 citronzāles stiebri (tikai iekšējās lapas), 3 cm svaiga galangala saknes (nomizota), 1–2 sarkanie čili pipari (bez sēklām), 8–12 kafira laima lapas, 1 buntīte koriandra (ar saknēm), 800 ml Āzijas vistas buljona (skat. turpmāk tekstā), 2 vistu krūtiņas, 1 ēd.k. eļļas, 200 g sēņu (notīrītas, salmiņos sagrieztas austersēnes vai šampinjoni), 400 ml kokosriekstu piena, 2–3 ēd.k. zivju mērces, 2–3 ēd.k. citronu sulas, 2 ēd.k. palmu cukura

Āzijas vistas buljons: 1 l vistas buljona, 1 ēd.k. ingvera (smalki sakapāts), 1 ēd.k. tamarinda pastas, 1 anīsa zvaigznīte, 1 ķiploka daiviņa (smalki sakapāta), 2 citronzāles stiebri (tikai iekšējās lapas, smalki sakapātas)

 

Pagatavošana:

  1. Lai pagatavotu Āzijas vistas buljonu, pievienojiet buljonam visas pārējās sastāvdaļas, vāriet uz lēnas uguns bez vāka 30 minūtes (lai tas novārītos līdz 800 ml), pēc tam izkāsiet caur sietu.
  2. Smalki sakapājiet citronzāles iekšējās lapas un galangalu, sagrieziet ripiņās čili piparus. Sapluciniet koriandra lapiņas un nolieciet malā pasniegšanai. Smalki sakapājiet koriandra saknes un kātiņus. Šīs sastāvdaļas kopā ar kafira laima lapām vāriet uz lēnas uguns Āzijas vistas buljonā 5–7 minūtes.
  3. Apbrūniniet vistu krūtiņas ļoti karstā eļļā 1 minūti no katras puses. Sagrieziet vistas gaļu un sēnes kumosa izmēra gabaliņos, pievienojiet tos zupai kopā ar kokosriekstu pienu. Pievienojiet zivju mērci, laima sulu un cukuru. Vāriet uz lēnas uguns 3–4 minūtes, pēc tam pievienojiet garšvielas.

 

Padoms:

  • Šai zupai vispiemērotākais ir kokosriekstu piens no Taizemes.
  • Pirms pasniegšanas uzberiet svaiga koriandra lapas vai sasmalcinātus lociņus.