Tarte flambée – kraukšķīgs gardums no Elzasas

Tarte flambée – kraukšķīgs gardums no Elzasas Adobe Stock

Tarte flambée – kraukšķīgs gardums no Elzasas

Vīna sezonas sākumā, kad sāk pasniegt pirmos jaunos vīnus, šis klasiskais Elzasas gardums ir bieža izvēle reģionālajos vīna svētkos, arī kaimiņu vīna reģionos, piemēram, Palatinātē un Bādenē.

Pamatne tiek gatavota no pēc iespējas plānāk izrullētas rauga mīklas, virsū tiek likts šķiņķis, sīpoli un krējums – tas tiešām ir viss, kas ir nepieciešams, lai uzburtu šo klasisko kraukšķīgo krāsnī cepto gardumu. Agrāk pīrāgs tarte flambée (kas pazīstams Vācijā arī kā Flammkuchen vai atkarībā no reģiona arī kā Flammekueche vai Hitzkuchen), parasti tika cepts malkas krāsnī pirms maizes. Tādējādi bija iespējams izmantot sākotnējo karstumu, kamēr ogles vēl deg un liesmas dejo (no tā ir cēlies nosaukums „Flammkuchen”, kas nozīmē „liesmojošais pīrāgs”). Turklāt tā bija vieglāk novērtēt temperatūru krāsnī. Ja pīrāgs tarte flambée bija ātri gatavs, tas nozīmēja, ka pirms maizes cepšanas ir mazliet jāpagaida, lai ļautu krāsnij nedaudz atdzist. Ja pīrāgs cepās ilgāk, tas nozīmēja, ka krāsnij jābūt nedaudz karstākai.

Tie, kuri vēlas baudīt ko īpašāku par standarta Elzasas klasisko pīrāgu, var izvēlēties paši savu pildījumu. Aitas un kazas siers piešķir pīrāgam izsmalcinātas garšas nianses, rozmarīna lapas, sagriezti tomāti (bez sēkliņām), olīvas, kazas siers un nedaudz medus piešķirs Vidusjūras reģionam raksturīgo garšu. Šķiņķi var aizstāt ar sēņu šķēlītēm, turklāt var pievienot vairāk krējuma vai biezpienu. Pīrāga tarte flambée saldajam pildījumam lieliski ir piemēroti āboli vai bumbieri ar kanēli, un kāpēc gan nepamēģināt vasaras veltes, piemēram, zemenes un rabarberus, – iespējas, gatavojot šo pīrāgu, ir (gandrīz) neierobežotas. Receptē iztikām bez rauga.

Teksts Regine Smith-Thyme

 

Tarte flambée
 

4 gab.

2 ēd. k. rapšu eļļas (30 g), 175 g kviešu miltu un nedaudz virsmas nokaisīšanai (baltie milti), 75 g speltas miltu, 120 g parastā biezpiena (40 % tauku), 120 g krējuma, malti melnie pipari, (svaigi rīvēts) muskatrieksts, 80 g bekona (sagriezts plānās šķēlītēs), viens liels sīpols (150 g, baltais vai sarkanais), viena buntīte lociņu (sagriezti ripiņās); vēl vajadzīga pārtikas plēve, cepampapīrs

  1. Samaisiet eļļu ar 100 ml ūdens. Izmantojot rokas miksera mīklas āķi, sajauciet bļodā abu veidu miltus, vienu tējkaroti sāls, kā arī eļļas un ūdens maisījumu. Pēc tam ar rokām visu labi samīciet, izveidojiet bumbu, ietiniet plēvē un atstājiet uz stundu.
  2. Pa to laiku sajauciet biezpienu un krējumu ar garšvielām. Sagrieziet bekona šķēlītes plānās sloksnītēs, sasmalciniet sīpolus mazos gabaliņos.
  3. Uzsildiet krāsni un divas pannas (1. un 3. līmenī).
  4. Iestatījums: 250°C/plus ventilators.
  5. Sadaliet mīklu četrās porcijās, apmēram 95 g katru. Ar mīklas rulli uz darba virsmas, kas ir nokaisīta ar miltiem, izrullējiet katru porciju ovālā formā, veidojot 30 cm garu un ļoti plānu mīklas pamatni (lai krāsnī tā kļūtu patīkami kraukšķīga). Uz katras pannas, kurā ieklāts cepampapīrs, novietojiet divas mīklas pamatnes. Sadaliet biezpiena masu uz četrām mīklas pamatnēm, vienmērīgi izlīdziniet, ap malām atstājot brīvu vietu pirksta platumā. Uz mīklas uzberiet sasmalcinātos sīpolus, uzlieciet bekona sloksnītes. Cepampapīru ar tarte flambée lieciet uz uzsildītajām pannām krāsnī. Samaziniet temperatūru: Iestatījums: 220 °C/7–9 minūtes.
  6. Uz gatavā pīrāga uzkaisiet sasmalcinātos lociņus un tūlīt pasniedziet.

Padomi

  • Ja izmantojat mitrāku pildījumu, piemēram, dārzeņus, temperatūra ir nedaudz jāsamazina, bet pīrāgs jācep mazliet ilgāk.
  • Jūs varat aizstāt lociņus ar rukolu, baziliku, seleriju vai sarkano skābeņu lapām.
  • Noderīgs padoms Izrullējiet mīklas pamatnes, uzlieciet atsevišķi uz atbilstīga izmēra cepampapīra loksnēm, ietiniet plēvē un sasaldējiet. Mīklas pamatni var atkausēt dažās minūtēs, kamēr uzsilst krāsns un tiek pievienots pildījums.