Ķiploki

Ķiploki Adobe Stock

Ķiploki

Ķiploki piešķir ēdieniem lielisku garšu, turklāt tie ir arī ļoti veselīgi. Centrālāzijā tie ir pazīstami jau 5 000 gadu. Ķiploki parādījās Eiropā no šī reģiona caur Tuvajiem Austrumiem.

Mūsdienās ķiplokus audzē it visur, kur klimats ir karsts un sauss. Ķiploks sastāv no apmēram 12 daiviņām. Svaigam baltajam ķiplokam ir īpaši maiga garša, taču tas ir pieejams arī kūpināts vai pulverī, tam ir plašs lietojums.

Ķiploki ir jāglabā vēsā, sausā vietā, vasarā tos vislabāk glabāt ledusskapī dārzeņu nodalījumā. Pēc ķiploka atvēršanas tas ir jāizlieto desmit dienu laikā, pretējā gadījumā tā daiviņas sažūs, vai arī izaugs dzinumi, sabojājot garšu. Jo svaigāki un sulīgāki, jo labāk! Labi ir ķiplokus glabāt eļļā. Notīriet divas ķiploku galviņas, sadaliet tās daiviņās, noņemiet miziņu un ielieciet aizskrūvējamā burkā. Piepildiet burku ar labas kvalitātes olīveļļu un, ja vēlaties, pievienojiet dažus piparu graudiņus vai čili. Ļaujiet pastāvēt trīs vai četras dienas, pēc tam lietojiet salātos un citos ēdienos.

No kurienes rodas ķiploka smarža? Šo smaržu, kas daudziem cilvēkiem šķiet nepatīkama, izraisa alicīns. To izdala ķiplokos esošais enzīms, ko dēvē par alināzi. Alicīns nosaka smaržu un ķiplokiem raksturīgo garšu. Tā ir daļa no auga dabiskās aizsardzības, kas to pasargā no kaitīgiem parazītiem, sēnītēm un insektiem. Alicīns sašķeļas pats, radot sēru saturošus savienojumus, kas rada ķiploka tipisko smaržu. Smaržu var mazināt, uzdzerot pienu, uzēdot pētersīļus, ābolus, spinātus, ingveru un piparmētras. Taču alicīnam ir arī labas īpašības: tam ir antibakteriāla un pretsēnīšu iedarbība. Tiek uzskatīts, ka ķiploki labvēlīgi ietekmē sirdi un asinsvadus.

Pavasaros lieliska alternatīva ir lakši. Tos reti kad audzē, tomēr var atrast ēnainās vietās mežā. Taču jārīkojas piesardzīgi, jo tā lapas var sajaukt ar indīgajām maijpuķīšu lapām! Mūsdienās lakšus var iegādāties tirgū zaļumu stendos un labos lielveikalos. Un kāpēc gan nepagaršot Austrumu ķiplokus no Dienvidaustrumāzijas un Indijas? Tā lapas līdzinās zāles stiebriem, un tām ir patīkami maiga ķiploku garša.

Teksts Sabine Witt